Безпліддя у жінок

Безпліддя у жінок

Опис хвороби та її класифікація

Вагітність та материнство – найбільш бажана мрія майже усіх жінок у світі. Але часом трапляється так, що плануючи вагітність та роблячи тест, жінка кожного разу отримує негативний результат. Здавши купу аналізів та перевіривши своє здоров’я, отримує діагноз – безпліддя.

Які основні причини безпліддя у жінок? До кого звернутися, щоб провести діагностику та чи існує лікування або альтернативні методи завагітніти? Сьогодні розберемо усе послідовно і знайдемо шляхи вирішення цієї неприємної проблеми.

Що таке безпліддя у жінок

З точки зору сучасної медицини, безпліддям вважається нездатність жінки репродуктивного віку завагітніти понад рік. Близько 15% всіх жінок мають діагноз безпліддя.

Невеликому відсотку пар вдається завагітніти з першої спроби. Нормою вважається настання вагітності протягом одного року с початку планування, але для жінок віком 35 років та більше, цей термін значно скорочується до півроку.

Якщо статеве життя активне та без використання методів контрацепції, але більше як рік спроби завагітніти марні, необхідно звернутися до спеціаліста для з’ясування причин ненастання вагітності.

Види жіночого безпліддя

Поділяються види жіночого безпліддя на дві категорії:

  • Первинне безпліддя діагностується у випадку, коли в анамнезі жінки не було жодної вагітності, або вагітність закінчилась викиднем чи мертвонародженою дитиною;
  • Вторинне безпліддя – форма порушення репродуктивної функції жінки, яка не може завагітніти понад рік, але в анамнезі була одна та більше вагітностей, які закінчилися пологами й народженням дитини та/або дітей

Виділяють декілька форм безпліддя:

  • Маткова. Вид жіночого безпліддя, обумовлений дефектами матки, який може бути як вродженим, так і набутим. Вродженим дефектом вважається недорозвинена, сідлоподібна або подвійна матка. Також до нього можна віднести внутрішньоматкову перегородку. Набутий дефект діагностується внаслідок хірургічного втручання і обумовлений появою рубців, пухлин або внутрішньоматковими синехїями.
  • Імунна. Вид безпліддя у жінок, який обумовлений наявністю антиспермальних антитіл в організмі жінки. Антитіла «працюють» проти сперматозоїдів, або все самого ембріона.
  • Ендокринна. Вид жіночого безпліддя, викликаний гормональними порушеннями, що стає причиною ановуляції. В такому випадку яйцеклітина не дозріває у фолікулі або дозрівши не виходить з нього. Зазвичай, ця проблема викликана такими захворюваннями, як синдром полікістоза яєчників, порушенням функції гіпоталамо-гіпофізарної ділянки мозку внаслідок захворювання або травматизації.
  • Ендометріоз. Захворювання заважає відбуватися процесу овуляції та у надалі пересуватися яйцеклітині у порожнину матки через маткові труби. Жінки, що страждають на ендометріоз мають проблеми з плануванням вагітності. Майже 30% всіх жінок з діагнозом безпліддя, мають дану гінекологічну хворобу.
  • Трубний фактор. Дана форма безпліддя у жінок викликана анатомічними чинниками, тобто на шляху яйцеклітини у порожнину матки є перешкоди у вигляді спаєчних процесів, непрохідністю (або їх відсутністю) маткових труб у зв’язку з вродженою аномалією жіночої статевої системи. Також зустрічаються випадки атрофії миготливого епітелію (шар епітелію, який вистилає труби зсередини)

Яка саме причина має визначати спеціаліст, тому якщо спроби завагітніти протягом року були марними, необхідно звернутися до лікаря для діагностики безпліддя та його форми. Це дозволить правильно визначити план лікування для успішного зачаття у майбутньому.

Причини

Форми жіночого безпліддя, які ми визначили вище, обумовлені цілим спектром різних причин:

  • аборти в анамнезі жінки;
  • трубні фактори;
  • комплекс гормональних (ендокринних) порушень;
  • патології жіночої репродуктивної системи;
  • генетичні відхилення;
  • надлишкова вага;
  • психічні навантаження;
  • стреси;
  • вік жінки понад 35 років.

Деяких причин безпліддя можна уникнути, а деякі гарно піддаються корегуванню, тому, при вчасному та правильно підібраному вирішенні вище зазначених проблем, можна значно підвищити шанси завагітніти та виносити здорову дитину.

Діагностика

Проведення кваліфікованої діагностики допомагає спеціалісту правильно визначити план лікування безпліддя.

Основні методи діагностики – це ультразвукове дослідження (УЗД) та аналізи крові для визначення гормонального фону. Основна мета цих діагностичних методів – визначення причин безпліддя, завдяки чому лікар правильно та індивідуально визначає тактику лікування жінки.

Іноді трапляється так, що безпліддя закладено генетично і жінка або чоловік навіть не підозрюють про наявність хромосомних порушень. Тому в деяких випадках, коли інші методи діагностики викликають сумніви, лікар-репродуктолог може призначити генетичне дослідження.

Зайва вага може призвести до синдрому полікістозу яєчників (СПЯ). Через велику кількість жирової тканини виникають гормональні відхилення в жіночому організмі, що надалі провокує дисфункцію репродуктивної системи жінки.

Лікування

Сучасні методи лікування безпліддя мають високу ефективність та можуть вилікувати майже всі форми безпліддя у жінок.

Гормональні порушення корегуються медикаментозною терапією, а також пацієнтці призначається фолікулометрія – УЗД дослідження матки та її придатків на предмет дозрівання фолікулів та виходом яйцеклітини з них.

Такі патології порожнини матки, як поліпи або інші новоутворення вирішуються оперативним шляхом. При спайкових процесах у маткових трубах та для покращення їх прохідності, застосовується лапароскопія. Після відновлення організму, близько у 80% жінок вдається завагітніти та виносити здорову дитину.

При відсутності маткових труб або неефективності вище зазначених методів лікування в окремих випадках, спеціаліст може рекомендувати екстракорпоральне штучне запліднення (ЕКЗ).