• Головна
  • Статті
  • Що таке безпліддя у чоловіків? Чи можна його вилікувати?

Безпліддя у чоловіків

Безпліддя у чоловіків

Опис хвороби та її класифікація

Невблаганна статистика свідчить про те, що у 40-50 % випадків сімейні пари не можуть мати дітей з огляду на чоловічий фактор. Проте немало чоловіків не можуть повірити, що проблеми з зачаттям дитини криються в них, вони впевнені, що здоров’я підвело як раз жінку. Кількість безплідних чоловіків щороку лише збільшується. Чим це можна пояснити?

Зазвичай безпліддя у чоловіків викликають перенесені раніше запальні процеси та інфекційні хвороби. У кожного 25 представника сильної статі є цей діагноз. Існує багато патологій, через які може виникнути дана недуга. Перш за все, чоловік повинен звернути увагу на порушення в спермограмі. Важливо не відкладати візит до лікаря. Грамотний спеціаліст виявить причину інфертильності та призначить дієву терапію.

На сьогоднішній день жіноче та чоловіче безпліддя в багатьох випадках піддається лікуванню. Важливо при цьому слідувати порадам лікаря, здавати різні аналізи, приймати призначені препарати та не втрачати надію, що невдовзі у вашій родині народиться малюк.

Які причини чоловічого безпліддя

Вважається, що головні причини безпліддя серед сильної статі зумовлені закупоркою каналу, крізь який зазвичай відбувається викид сперми (обтураційне безпліддя) та порушенням властивості однієї з залоз, через яку секрет більше не виділяється, або змінюється його склад (секреторне безпліддя). Якщо розглядати перший варіант, то решта причин чоловічої інфертильності наступні:

  • порушення в самій структурі сперматозоїдів;
  • мала рухливість чоловічих статевих клітин;
  • об’єм сім’яної рідини, що не відповідає нормативним показникам;
  • присутність великої кількості загиблих сперматозоїдів в спермі;
  • відсутність у рідині рухливих живих сперматозоїдів.

Крім того, фактори чоловічої неплідності нероздільні з якісними характеристиками сперми. Для можливості запліднення ключову роль грає рухливість чоловічих статевих клітин. Оскільки, якщо останні є достатньо рухливими, то яйцеклітина може бути запліднена настати навіть при їх невеликій кількості в складі сперми.

При діагностуванні інфертильності у чоловіків її першопричини бувають різноманітними. Проте є безліч факторів, що здатні викликати у чоловіка порушення репродуктивної функції.

  1. Знижений рівень тестостерону (чоловічого гормону).
  2. Утворення варикозних вен в зоні мошонки. З цієї причини погіршується живлення яєчок кров’ю, що пізніше призводить до погіршення їх функції.
  3. Різного роду запальні процеси, через які страждає репродуктивна система. Через запальний процес у сім’явивідній протоці може відбутися її закупорка.
  4. Порушення в чоловічому організмі на генетичному рівні.
  5. Еректильна дисфункція.
  6. Порушення сім’явиверження (зокрема зустрічається при цукровому діабеті).
  7. Стреси.
  8. Зловживання в минулому чи тепер наркотиками та алкоголем.
  9. Тривалий курс прийому антибіотиків чи анаболічних стероїдів. Прийом стероїдів спричиняє те, що змінюється загальний гормональний фон організму. За рахунок цього можуть виникнути проблеми в функціонуванні залоз, від яких залежить репродуктивна діяльність.
  10. Пройдений курс хіміо- чи променевої терапії.
  11. ЗПСШ.
  12. Злоякісні та доброякісні новоутворення в яєчках.
  13. Патологія, коли яєчко не опустилося в мошонку. Ця хвороба без проблем лікується серед дітей. Тому не проґавте можливість зробити це своєчасно.
  14. Перенесена свинка.
  15. Аномалія в формуванні статевих органів.
  16. Регулярне перегрівання організму в цілому та яєчок зокрема. Високі температури пригнічують сперматогенез (вироблення здорової сперми), що пізніше може викликати незворотні наслідки.
  17. Авітаміноз.
  18. Високі фізичні навантаження.
  19. Сидяче життя та брак руху.

З вищенаведеного переліку ясно, що майже половини випадків чоловічої інфертильності можна було б уникнути, скорегувавши спосіб життя та приділивши більше уваги власному здоров’ю.

Які симптоми чоловічого безпліддя 

У 90 % випадків хвороба у чоловіків протікає безсимптомно і виражається в тому, що у жінок з гарними репродуктивними характеристиками не настає вагітність. Серед можливих ознак безпліддя серед чоловіків відмічають:

  • каламутну сечу після статевого акту;
  • видимі наслідки гормональних порушень: недорозвиненість яєчок, ожиріння;
  • вроджені патології, які можна усунути лише клінічним шляхом, наприклад, варикоцеле.

Опосередковано порушення репродуктивної функції можуть бути виражені больовими відчуттями під час сексу, особливо в області яєчок та мошонки, зниженням рівня потенції та еякулята.

Чи можна вилікувати чоловіче безпліддя?

Однозначної відповіді на це питання немає. У всіх випадках підхід до лікування є індивідуальним. Мова може йти про корекцію гормональних порушень, хірургічне лікування, поєднання медикаментозного та хірургічного методів, а також використання допоміжних репродуктивних технологій.

Оскільки факторів чоловічої інфертильності багато, існують усувні та невирішувані причини. Приміром, є першопричини, що перешкоджають проникненню сперми в статеві шляхи жінки. Це спостерігається через дефекти будови уретри, її структури після запальних процесів або травм. Надходження сперми неможливе при непрохідності обтурації сім’явивідної протоки, яка може бути вродженою або набутою. В даному випадку можна відновити прохідність сімявивідних протоків при обтураційній формі безпліддя хірургічною корекцією. Як вилікувати непліднісь, спричинену структурою уретри? В даному випадку проводять операцію з розширення уретри. В 30 % випадків вона виявляється дієвою.

Як вилікувати чоловіче безпліддя через варикоцеле? Недуга усувається хірургічним шляхом. Якщо інфертильність викликав запальний процес, то його лікування усуває хворобу. Як вилікувати безпліддя через ендокринні розлади? В цьому допомагають гормональні препарати, які відновлюють вироблення сперматозоїдів.

Та є причини, що не піддаються корекції (наслідки хіміопроменевої терапії та крипторхізм). В цих випадках чоловіча неплідність не піддається лікуванню. Неможливо усунути безпліддя і внаслідок злоякісної пухлини яєчок. Як вилікувати інфертильність у чоловіків, якщо різні методи лікування виявилися безуспішними? Тоді вдаються до допоміжних репродуктивних технологій. Завдяки методу ІКСІ навіть чоловіки з важкими формами цього діагнозу можуть мати дітей.              

У чому полягає діагностика чоловічого безпліддя

Вона проводиться поетапно і складається з наступних пунктів.

  1. Оцінка функціонального стану статевих шляхів чоловіка: сім’яних пухирців, сперми і простати.
  2. Виключення захворювань, що передаються статевим шляхом: ПЛР, аналіз мазка з уретри.
  3. Обстеження гормонального фону та ендокринної системи, виявлення антиспермальних антитіл.
  4. Аналіз на інфертильність: спермограма та дослідження простатичного соку.

Якщо ви стикнулися з проблемою безпліддя – пройдіть обстеження та лікування у досвідченого лікаря.