Імпетиго

Імпетиго

Опис хвороби та її класифікація

Імпетиго називається бактеріальна інфекція, яка вражає верхній шар шкіри. Провокаторами хвороби стають стафілококи, стрептококи або їх поєднання. На початку захворювання шкіра покривається червоними плямами, які згодом приймають форму бульбашок. З часом вони розриваються, залишаючи після себе язви, які пізніше покриваються кірочками медового кольору. 

Найбільш часто імпетиго вражає ділянки шкіри біля носа, рота. Але висипання можуть з’являтися в будь-якому місці по всьому тілу. В групі ризику знаходяться діти та чоловіки. Захворювання дуже легко передається від однієї людини до іншої, тому її спалах провокує введення карантинних заходів. Стафілококи та стрептококи можуть постійно бути присутніми в організмі людини, на шкірі, слизовій оболонці. При достатньо сильному імунітеті та високому опорі організму, вони перебувають у пасивному стані, не викликаючи проблем. Але за наявності благотворних умов обов’язково переходять в активну стадію.

Імпетиго класифікується залежно від типу збудника:

  • стрептококове; 
  • стафілококове;
  • змішане.

В середині кожної групи виділяються ще декілька форм. Тому перш ніж перейти до лікування, лікарі призначають низку обстежень, які направленні на виявлення збудника та визначення форми хвороби.

Імпетиго вважається бичем дитячих, дошкільних колективів. Особливо часто виникає в дитячих садочках, ясельних групах. Може стати результатом шкільної і навіть домашньої епідемії. Захворювання небезпечне тим, що може викликати ускладнення зі сторони внутрішніх органів. Тому будь-який спалах супроводжується ретельним розслідуванням та проведенням цілого комплексу дезінфікуючих дій. 

Можливі причини виникнення 

Імпетиго може бути первинною хворобою, а може з’явитися як результат ускладнення вже існуючого патогенного стану. Нерідко трапляються випадки, коли екзема або нейродерміт супроводжуються ще й додатковим інфекційним станом у вигляді імпетиго.

До можливих причин виникнення можна віднести:

  • тропічний, субтропічний клімат;
  • спекотлива погода з підвищенним рівнем вологості;
  • незадовільні гігієнічні умови;
  • невеликі пошкодження шкірного покриву, укуси комах;
  • слабкий імунітет;
  • довготривалий прийом антибіотиків;
  • анемія, недостатньо збалансований раціон харчування.

Захворювання передається контактно-побутовим шляхом. Тому, якщо з необачливості або необережності скористатися речами загального користування, або доторкнутися до речей, якими користувалася заражена людина, інфекція дуже швидко приєднається до шкірного покриву та розпочне активно його вражати.

Симптоми та діагностика на різних стадіях

Досвідчені лікарі-дерматологи достатньо часто стикаються з необхідністю лікування такої бактеріально-інфекційної хвороби, як імпетиго. За допомогою сучасних діагностичних методів, а також медичних препаратів останнього покоління, хворобу можна достатньо швидко вилікувати. не змушуючи пацієнтів відчувати значний фізичний та емоційний дискомфорт на протязі тривалого часу.

До найбільш очевидних симптомів захворювання можна віднести:

  • гнійні висипання;
  • свербіж;
  • больові відчуття;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Діагноз встановлює лікар-дерматолог, який проводить наступні діагностичні заходи:

  • дерматоскопія;
  • мікроскопія мазка, який беруть з везикул;
  • бактеріальний посів;
  • клінічний аналіз крові.

Також, лікар може призначити додаткові аналізи, для того, щоб встановити внутрішній стан організму. Своєчасне звернення до спеціаліста запобігає розповсюдженню та ускладненню перебігу хвороби. 

Перебіг хвороби та лікування

Запалення, що спровоковані інфекційним захворюванням, проявляються у вигляді невеликих бульбашок, діаметр яких не перевищує 5мм. Зазвичай висипання мають червоний колір, з гнійним вмістом. На першій стадії, пацієнт відчуває значний біль, але згодом, коли бульбашки спадають це відчуття проходить. Корки, що заміщають гнійні утворення, мають яскравий колір, медовий відтінок.

Весь процес може зайняти близько двох місяців та може розпочатися в будь-якій частині тіла. Захворювання характеризується великою небезпекою, адже існує значний ризик потрапляння інфекції до крові. До симптомів імпетиго можна віднести також і болючі відчуття в лімфатичних вузлах. Часто хвороба супроводжується запальними процесами нігтьового ложа.

Для того, щоб позбутися захворювання в найкоротший термін, необхідно організувати системний та комплексний підхід. Виконуючи всі рекомендації лікаря, хвороба відступає вже за декілька днів, не проявляючись ускладненнями та значним фізичним дискомфортом.

До стандартного набору лікувальних засобів відносяться:

  • правильний догляд за ураженими ділянками шкіри (обробка антисептичними засобами, антибактеріальними препаратами, мазями);
  • прийом полівітамінних комплексів для зміцнення імунітету та здатності організму чинити опір;
  • збалансований раціон харчування – меню повинні складати білкові продукти, що легко засвоюються, а також овочі, фрукти. Виключення складають гострі блюда, цитрусові, консервовані продукти, жирне м’ясо, копченості, солодке.

На період лікування необхідно виключити довготривалі водні процедури. Препарати та дозування призначає лікар, спираючись на результати аналізу крові, бактеріального посіву. При виборі препаратів враховується вік пацієнта, загальний стан здоров’я та характер перебігу хвороби. Тяжкий перебіг вимагає прийому антибіотиків як внутрішньо так і у вигляді спеціальних мазей. Якщо хвороба була своєчасно помічена, діагностована, її лікування не займає більше 10 днів максимум. Іноді, при ретельному догляді та відповідальності як хворого, так і тих, хто за ним доглядає, інфекція може відступити вже через п’ять днів.

Профілактика захворювання

Для того, щоб виключити повторне зараження необхідно дотримуватися кількох простих профілактичних правил. Перш за все рекомендується якомога ретельніше слідкувати за особистою та робочою гігієною. Забруднення шкіри вважається одним з головних факторів, що підвищують ризик зараження. Часто мити руки, систематично приймати душ, ванну, слідкувати за чистотою, порядком в домі, на робочому місці. Також рекомендується часта зміна постільної білизни, рушників, інших речей особистого користування, які з часом перетворюються на джерело розповсюдження інфекційних хвороб.

Окрім цього, важливо постійно працювати над зміцненням імунітету. Ведення здорового, активного способу життя також не стане зайвим заходом на шляху до здоров’я шкіри. Збалансований раціон харчування, дотримання питного режиму, вживання сезонних овочів, фруктів – все це в комплексі допоможе уникнути приєднання інфекційної хвороби. Особливо важливо привчати до цього дітей, які найбільше схильні до отримання та розвитку інфекції. Задача батьків пояснити дітям, що не можна користуватися чужими рушниками, одягати чужу одежу або взуття.