Грибок шкіри

Грибок шкіри

Опис хвороби та її класифікація

Грибок – це окрема група захворювань, причинами яких стають мікроскопічні грибки різних видів. Багато з них являються частиною нормальної мікрофлори шкіри, слизової оболонки людини. Але існують і агресивні різновиди, які проявляють свою патогенну діяльність в найбільш неочікуваних місцях, викликаючи локальні або генералізовані ураження шкірного покрову.

Грибкові захворювання шкіри – це інфекційне захворювання, яке передається від людини до людини. Хвороботворні грибки частіше всього вражають шкіру та її придатки – волосся, нігті, слизові оболонки (слизова ротової порожнини, полових органів та перианальної області). Для того щоб вчасно виявити прояви інфекції та розпочати лікування, необхідно систематично звертати увагу на стан шкірного покрову, адже хвороба має специфічні симптоми, які важко не помітити.

Існує певна класифікація грибка шкіри, яка складена з урахуванням специфіки перебігу захворювання:

  • кератомікоз – вражає верхній шар шкіри
  • дерматофітії – вражає епідерміс, дерму та придатки шкіри
  • кандідоз – частіше всього спричиняє ураження шкіри в місцях, де є опрілості, може розповсюджуватися на слизову оболонку і навіть внутрішні органи
  • глибокий мікоз – грибкове захворювання, яке вражає глибокі шари епідермісу, а також внутрішні органи.

Лікар-дерматолог, який проводить обстеження, визначає певний вид грибкового захворювання та назначає відповідне лікування.

Можливі причини виникнення 

Багато хто вважає, що грибок може розвиватися лише на нігтях, але ця думка помилкова. Існує інша форма захворювання, яка хоча і зустрічається набагато рідше, але все ж здатна викликати певний дискомфорт – грибок шкіри. Частіше всього йому передує захворювання саме нігтів, адже хвороботворні мікроорганізми дуже швидко переміщуються по тілу людини. Також одним з джерел захворювання можуть стати побутові предмети. Грибок шкіри необхідно вчасно діагностувати та лікувати, адже це не тільки фізичні страждання, здатні викликати ускладнення, але й естетичні проблеми.  

Грибкові захворювання відносяться до заразних, тому головною причиною виникнення стає передача збудника від використання чужих рушників, ходіння босяка в місцях загального користування (особливо в тих, які характеризуються підвищеною вологістю). Грибок може передаватися від людини, яка вже хворіє при особистому контакті.

Частіше всього зараження відбувається:

  • в тренажерних залах
  • басейнах, саунах, банях
  • масажних кабінетах
  • косметологічних кабінетах, парикмахерських
  • салонах краси.

Захворіти можна в костелах, готелях, навіть на пляжі або ж у себе вдома, якщо залишити піклування про чистоту та порядок на самоплив. Виявити прояви грибка шкіри може навіть та людина, що піклується про гігієну в першочерговому порядку. Патогенна флора розповсюджується швидко и може проживати в любому місці. Особливо, якщо до цього спонукають додаткові фактори ризику:

  • травми
  • слабкий імунітет
  • довготривале лікування антибіотиками
  • авітаміноз
  • хіміотерапія
  • хронічні захворювання нервової системи
  • систематичний контакт з хімічними речовинами.

Також до зони підвищеного ризику відносяться професії, що пов’язані з постійним перебуванням в токсичному середовищі, умовах підвищеної вологості.

Симптоми та діагностика на різних стадіях

Симптоматичні прояви патології проявляються у дорослих і дітей однаково, та не залежать від віку. Патогенні мікроорганізми можуть розмножуватися на шкірі та слизових оболонках. Класичними симптомами грибка шкіри вважаються:

  • гостре відчуття печіння
  • свербіж
  • виникнення попрілостей 
  • зміна окрасу ураженої ділянки
  • шелушіння.

В деяких випадках, пацієнти можуть жалітися на утворення у вигляді невеликих бульбашок між пальцями. Такі прояви спричиняють значний фізичний дискомфорт. Окрім цього можуть характеризуватися неприємним запахом. Частіше всього, захворювання на початковій стадії практично ніяк не проявляє себе. Пацієнт може помітити незначні зміни шкірного покриву, лущення. Вчасно виявлена проблема на грамотне лікування допоможуть запобігти розвитку захворювання та значних ускладнень.

Діагностичними методами, що допомагають виявити та визначити стадію захворювання стали проведення дерматоскопії, мікроскопічні дослідження зішкрібу. Також лікар може призначити бак посів, який допоможе визначити не тільки вид грибку, але й призначити найбільш дієвий препарат. Іноді проводиться серологічне дослідження крові, а також ПРЛ тестування. Окрім цього, лікар може призначити проведення загального обстеження організму пацієнта на предмет виявлення послабленого імунітету, що призвело до приєднання інфекції та її розвитку.

Перебіг хвороби та лікування

Сучасна медицина пропонує багато методів лікування грибка шкіри, незалежно від виду. Головним методом залишається медикаментозне втручання, яке включає вживання препаратів загальної дії та місцевих засобів. Лікар підбирає відповідне лікування з урахуванням виду хвороби, перебігу, стадії, стану здоров’я та специфічних особливостей організму пацієнта. 

Лікування грибка шкіри – це комплексний захід. В процесі позбавлення від інфекції використовуються як перевірені препарати, так і нові, антимікробні препарати. Можуть приміняться склади, які направлені на знищення інфекції в цілому та запобігання її розповсюдженню. Засоби народної медицини дозволені до використання в якості допоміжних методів впливу на хворобу. Але їх рецепти та сам факт проведення необхідно узгоджувати з лікарем, адже на певний вид збудника можуть спричинити вплив лише деякі речовини.

Обов’язково рекомендується провести обробку речей хворого. Певні речі особистого користування доведеться замінити новими. Рушники, домашні капці неможливо очистити настільки якісно, щоб запобігти повторному зараженню. У процесі лікування важливо не тільки своєчасно та системно вживати прописані препарати, але й дотримуватися особистої гігієни.

Профілактика захворювання

Для того, щоб уникнути інфекційного захворювання необхідно дотримуватися декількох простих правил:

  • слідкувати за гігієною
  • не користуватися загальними рушниками, не взувати чуже взуття, не одягати чужі речі
  • уникати контактів с тваринами, особливо з що проживають просто неба
  • відвідувати лише ті салони краси, парикмахерські, масажні салони, що зарекомендували себе як відповідальні.

Довготривалий прийом антибіотиків має обов’язково супроводжуватися додатковим прийомом відповідних пробіотиків.  Незначні зміни шкірного покриву мають викликати занепокоєння. Лікуванням займається лікар-дерматовенеролог або ж спеціаліст вузької спеціалізації – міколог. Хвороба, що була запущена може перетворитися на справжню проблему, викликаючи значні фізичні страждання та естетичний дискомфорт. Тому важливо відповідально ставитися до стану здоров’я, своєчасно виявляючи проблему та грамотно її вирішуючи.