• Головна
  • Статті
  • Чому з’являється герпес та як його вивести самостійно

Губна лихоманка (герпес)

Губна лихоманка (герпес)

Опис хвороби та її класифікація

Восени наш імунітет знижується. Через це багато людей зіштовхуються з неприємним висипанням на губах – герпесом. Що таке герпес? Як його уникнути та лікувати розберемо у цій статті.

Чому з’являється герпес?

Для того, щоб зрозуміти, як передається герпес та що таке «губна лихоманка», наведемо його визначення. Герпес – це болісне скупчення пухирців з прозорим вмістом на ділянці губ та навколо них. Також він може локалізуватися на статевих органах, викликати біль, свербіж та печіння. Провокується він вірусом простого герпесу 1-го типу (ВПГ-1), який мають близько 90% всіх людей на планеті. Частіше за все губна лихоманка з’являється з настанням осені, оскільки імунітет значно знижується через погіршення погодних умов, це і провокує появу застуди на губах.

Як лікувати герпес?

Як вже згадувалося раніше, герпес може мати різну локалізацію: губи, слизиста та статеві органи. Чим та як лікувати герпес на губах, знає майже кожна людина, частіше всього використовують:

  • Мазь. Придбати можна у будь-якій аптеці. При негострих станах, допомагає зняти неприємні відчуття та швидко загоїти застуду на губах або довкола них;
  • Противірусні препарати. Відпускаються за рецептом. Ліки мають форму таблеток, допомагають швидко вилікувати герпес. Рекомендуємо за перших симптомів губної лихоманки одразу розпочати лікування, щоб уникнути запалення та виникнення пухирців;
  • Холодний компрес. Цей метод лікування герпесу допоможе, якщо ви помітили ранні симптоми застуди. Прикладіть компрес до місця, де відчуваєте поколювання та печіння, це допоможе зменшити подразнення та уникнути запалення

Важливо пам’ятати, що вилікувати ВПГ не можливо, він назавжди залишається в організмі людини, але вчасне реагування на перші симптоми герпесу допоможуть уникнути появи пухирців та загострення застуди.

Також багатьох хвилює питання як лікувати генітальний герпес. По-перше, необхідно звернутися до спеціаліста, щоб напевно знати, чи дійсно у вас є генітальний герпес. По-друге, лікування проводиться двома методами: противірусною терапією та лікуванням за рахунок імуномодуляторів.

Який лікар лікує герпес?

До кого звертатися за належним лікуванням герпесу? Якщо ви помітили прояви герпесу на губах, необхідно звернутися до спеціаліста: інфекціоніста або дерматовенеролога. За лікуванням генітального герпесу необхідно відвідати гінеколога або уролога.

Як швидко прибрати герпес?

Якщо у вас намічається побачення або важлива ділова зустріч, а губна лихоманка псує ваш зовнішній вигляд, є декілька способів як замаскувати герпес:

  1. Перш за все обробіть місце запалення кубиком льоду для зменшення почервоніння;
  2. Декоративна косметика з легкістю допоможе вам замаскувати герпес;
  3. Нанесіть тональний крем та обережно розтушуйте його;
  4. Після нанесення тонального крему можна використати губну помаду обов’язково нюдового відтінку, через те, що червона або бордова помада навпаки підкреслить наявність косметичного дефекту.

Ввечері після зняття макіяжу обов’язково нанесіть на місце застуди мазь для лікування герпесу (наприклад, Ацикловір).

Як вилікувати герпес в домашніх умовах?

Для лікування губної лихоманки краще надати перевагу медикаментозним методам для уникнення загострення висипань, але при перших проявах герпесу, можна уникнути його подальшому прогресуванню за допомогою народних методів вдома. До таких відносять:

  • Гель алое вера;
  • Масло м’яти та гамамеліса;
  • Молоко;
  • Компреси з чаєм та лимоном;
  • Корень солодки;
  • Ехінацея, як добавка у чай;
  • Паста на основі кукурудзяного крохмалю